Új Lipót

ujlipot

ujlipot

Anyám könyve

Egy újlipótvárosi bérház történetei. 1.

2020. január 21. - Schweidel

A ház amelyben születtem 1938-ban épült. A kor pedig, amikor megláttam a napvilágot, egy évvel Sztálin halála után épp megpróbált talpra állni  a személyi kultusz meg a nagy fekete autók rémületéből. A újlipótvárosi ház négy emelettel, lakásunk egy szoba hallal rendelkezett. Kicsi ház volt, kicsiny lakás, szegény kis rokona a körút túloldalán pöffeszkedő gazdag lipóvárosi bérpalotáknak. Emeletenként két lakásban összesen tíz család lakott. Közülük mindössze két háborút túlélt zsidó família. A miénk, s az emeletünkön két szoba hallos, cselédszobás lakásban élő jómódúbb család.

sallai_imre_u_1948.jpg

Nincsenek itt már zsidók, mondta anyám amikor szó került Újlipótváros társadalmáról. Nem volt igaz. Hiszen barátaim később valamennyien zsidó származásúak voltak, tán egy-két kivételtől eltekintve. A ház a Bauhaus elvei szerint épült s nem tűrt magán semmiféle cicomát. A lakások szobái az utcára, a konyhák ablakai, s a nagyobb lakások cselédszobáinak kicsiny erkélyei a kertre néztek. A háztömb mindegyik bérházához kis kert tartozott, porolóval, satnya fákkal és poros udvarral. Senkinek se jutott eszébe a kerteket füvesíteni. Az emberek örültek, ha esténkét a túlzsúfolt buszokon, villamosokon utazva a munkából hazaértek, s otthon volt mivel befűteni. Minket gyerekeket persze egyáltalán nem zavart se a por, se a fák satnyasága. A poroló hideg vasrúdján üldögélve saját játékainkba merültünk, és ezeket csak akkor hagytuk abba, amikor a konyhák gyéren világító ablakaiban megjelent szüleink feje, kész a vacsora.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujlipot.blog.hu/api/trackback/id/tr2015419418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása