Új Lipót

ujlipot

ujlipot

Anyám könyve

Egy újlpótvárosi bárház történetei 5

2020. február 28. - Schweidel

Ella és Ilonka nevére egyébként aligha emlékeznék, ha nem kaptam volna meg a ház közös képviselőjétől a ház egykori lakónyilvántartó könyvét. A szakadozott, málló papirosra a házmester kusza betűivel írt, simán személyiségi jogokat sértő bejegyzéseit. Az örökké részeg, s valószínűleg nyolc általánost sem végzett házmester, a rendszer őre volt. Betűiből, helyesírásából iskolázatlanságára lehet következtetni. Mégis hatalma volt a lakók felett. S ezt a törvény garantálta számára. Nyilván nem véletlen, hogy minden diktatúra a nép egyszerű gyermekeire alapozza a hatalmát.

lakonyilvantarto_konyv.JPG

Idézet az 1966-ban nyitott, s 1989-ben lezárt Lakónyilvántartó könyvből

 "Tudnivalók a lakónyilvántartó könyv vezetéséhez.

A lakónyilvántartó könyvbe be kellett vezetni a ház valamennyi lakójának adatait, családi és utónevét, születési helyét és idejét, anyja leánykori, családi és utónevét, a személyi igazolvány számát, érvényességi idejét, családi állapotát, foglalkozását, munkáltatójának nevét és címét, beköltözésének idejét és helyét,

lakonyilvantarto_konyv_belso.JPG

S ez még hagyján!

A lakónyilvántartó könyv vezetőjének olyan személy bejelentőlapját, aki személyi igazolványt bemutatni nem tudott, vagy személyi igazolványában a bejegyzések gyanúsak, aláírni, csak akkor szabad, ha az aláírást kérő személyt a legközelebbi rendőri közeg igazoltatta és az aláírást engedélyezte.

S ez még mindig ok. De!

Ha a lakónyilvántartó könyv vezetője azt tapasztalja, hogy a lakók közül valaki kijelentkezés nélkül elkötözött, köteles azt a legrövidebb időn belül a legközelebbi rendőri szervnek jelenteni.. És

A lakók nyilvántartó könyvébe bejegyzett adatait, személyi igazolványuk adataival hat hónaponként egyeztetni kell. Az ellenőrzés során a személyi igazolvánnyal kapcsolatban tapasztalt minden hiányosságról a legközelebbi rendőri szervnek jelentést kell tenni.

A lakónyilvántartó könyvet a vezetésére kötelezett személy másnak még ideiglenesen is csak az illetékes rendőri szerv, ahol ilyen nincs a helyi tanács VB engedélyével adhatja át.

A lakónyilvántartó könyvet, a vezetésére kötelezett személy tartozik a lakásán tartani, onnan elvinni csak a megyei vagy budapesti rendőrfőkapitányság igazgatásrendészeti osztálya vezetőjének engedélyével lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujlipot.blog.hu/api/trackback/id/tr2215495988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása