Új Lipót

ujlipot

ujlipot

Anyám könyve

Egy újlipótvárosi ház történetei 6.

2020. március 05. - Schweidel

Élt aztán a házban, a földszinten egy szigorú özvegyasszony. A nevére nem, az arcára kicsit emlékszem. Az a fajta erős csontú, szikár, fekete nő volt, akinek jól áll, ha őszül. Rövidre vágott, mákos fekete hajára emlékszem, s arra, hogy felvidéki rokonsága lehetett, mert gyakran járt az akkori Csehszlovákiába, s onnan nekem, felteszem anyám kérésére, és finanszírozása mellett izgalmas dolgokat hozott. Olyan gumikakast, melynek bőre bársonyhoz volt hasonló, s ugyanezen anyagból labdát is. A néni a földszinten lakott. Konyhájának rácsos ablaka a poros kertre nézett. A háztömb gyermekeinek sivalkodását nehezen viselte, amikor már nem bírta tovább rossz magyarsággal ránk kiabált, hogy menjünk most már másik kertbe játszani.

ujlpot_jatszoter.png

Forrás. Fortepan

Ennek akadálya nem volt. Hiszen az újlipótvárosi beépítésnek köszönhetően, egy egy háztömbön belül, minden házhoz kert tartozott, s a kertek összeadódván egy egész grundnyi játszóteret képeztek. Bár a házak, melyekből 24 jelentette a háztömböt, saját kertjüket körbekerítették, a gyerekek számára ez nem jelentett akadályt. Könnyedén átjutottunk egyik kertből a másikba. Szüleink számára megnyugtató volt, hogy veszély ránk itt nem leselkedett. Voltak titkos, már-már félelmetes helyek is. A mi kertünkkel a sarkánál érintkező, fallal körülvett udvar például, valamiféle titokzatos, csak az akkori hatalom kiváltságosai által látogatott, kerthelyiségnek berendezett udvar volt. Falán egyensúlyozva jutottunk el távolabbi célpontokig. Nem volt ez a mutatvány veszély nélküli, hiszen a titokzatos elvtársak és elvtársnők utálták, ha kiváltságos életükre bárki rálátott, és csúnyán fenyegetőztek, ha a kőfalon végigfutó gyereket meglátták. Mégis mennünk kellett, mert vonzott az izgalom, s egyébként se tudtunk máshogyan eljutni a Kovács kettő nevezetű osztálytársamék udvarába. Kovács kettő nevét praktikus okból kapta, mivel az osztályban Kovács István nevű fiúból kettő is járt. A fiúcska csak tejet és csokoládét fogyasztott, vékony volt, csendes, szemüveges és rossz tanuló. Házmester apukája telenként fellocsolta az udvart, s kurblis korcsolyánkat magas szárú, barna, bőrcipőnkre csavarozva csúszkáltunk ottan sötétedésig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujlipot.blog.hu/api/trackback/id/tr3215503874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása