Új Lipót

ujlipot

ujlipot

Anyám könyve

Egy újlipótvárosi ház történetei 7.

2020. március 07. - Schweidel

De háztömbbünk házai között nem csak ez a pártház volt érdekes. A mellettünk álló egy emeletes kis épület utcára nyíló, tejüveggel takart földszinti ablakai mögött egy labor működött, s működik ma is. Fölötte az emeleten lévő lakás redőnyeit nem húzták fel sosem. Onnan embert soha nem láttunk kilépni. Azt beszélték, egy volt ez a ház az 1956 és 1990 között Magyarországon működtetett konspirált, illetve találkozási lakások, úgynevezett K-, illetve T-lakások közül. A politikai rendőrség már 1945-ös megalakulásától kezdve törekedett arra, hogy minél több olyan ingatlannal rendelkezzen, amelyet akár találkozók lebonyolítására, akár ügynökök oktatására, akár megfigyelési célra felhasználhat.

Fedett lakások Budapesten.

fedett_lakasok.png

(forrás: index.hu/tudomany/tortenelem/titkos_lakasok_budapesten 

Ezeket a titkos lakásokat két típusra osztották fel: az ún. K-, vagyis konspirált, illetve T-, vagyis találkozási lakásokra. A K-lakás az állambiztonsági szervek bérleménye volt, amelyet hálózati személyek fogadására, operatív akciók lebonyolítására, ellenségesnek nyilvánított emberek időszakos megfigyelésére használtak. A T-lakások magánemberek tulajdonában voltak, vagy magánemberek bérelték őket, akik megállapodás alapján bocsátották a Kádár-korszak állambiztonsági szolgálatainak rendelkezésére. Ezekre a lakásokra nem létező vállalatok névtáblái kerültek, a szomszédokat fedőtörténetekkel etették.  A tartótiszteket kiképezték arra, miként keltsék azt az érzetet a környéken, hogy valóságosan használnak egy lakást. Újságokat rendeltek, rendszeresen kitették a szemetet. A házmestert vagy félrevezették, vagy beszervezték.  

1956 és 1990 között a BM III. Főcsoportfőnökség összesen több mint háromszáz budapesti ingatlant használt az ügynökökkel való rendszeres találkozókra. Egy-egy címre általában öt-hat ügynök járt.

Érdekes módon feltűnő sűrűségben voltak találhatók efféle lakások az Újlipótvárosban. Ott volt az összes fedett lakás közel tíz százaléka.. A Sallai Imre utcában bizonyítottan öt, az 5c 15/b, 20/b, 33/b és 37 számú házakban, különböző fedőevek alatt. A mi házunkban nem volt ilyen lakás, és a mellettünk lévő egy emeletes épületről is valószínűleg csak a pletyka járta, titokzatossága, örökké lehúzott redőnyei miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujlipot.blog.hu/api/trackback/id/tr4015508428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása